Varför förolämpar Moderaterna väljarna?

Det är inte vår sak att lägga oss i den moderata eftervalsanalysen. Men är det inte märkligt att ett parti som just för första gången på nästan 40 år tappat silverplatsen i ett allmänt svensk val, ägnar sig åt att förolämpa väljarna?

Det började med partisekreterare Kent Persson dagen efter valet. I SVT:s Agenda förklarade han att moderaterna inte ägnat sig åt miljöfrågorna i EU-valet, eftersom man istället brytt sig om de ”stora och viktiga frågorna”. Det som analys av valet till ett EU-parlament som kommer ha ett avgörande inflytande över hur det går på det politiska möte som mycket väl kan bli det viktigaste under vår livstid, klimattoppmötet i Paris. Efter att svenska folket visat att man ser miljöfrågorna inte bara som en av de stora ödesfrågorna, utan också en av de verkligt viktiga frågorna här och nu.

I söndags följde Fredrik Reinfeldt upp med att markera mot Miljöpartiets engagemang för jämställdhet. ”Så står där någon och håller upp ett plakat som önskar feministisk revolution”, beskrev han Mp-kongressen och fortsatte:”Moderaterna står för motsatsen till detta.” På riktigt? Motsatsen till feminism? Det förklarar ju varför inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökat under alliansens tid, varför alliansen bromsar en förändring av våldtäktslagstiftningen och varför inget verkar göras åt att unga tjejer mår allt sämre.

I dag håller alliansen sitt konvent inför valet. Vi hoppas verkligen att den moderata eftervalsanalysen kommit längre än förolämpningar mot väljarnas prioriteringar, att man är beredd att göra det som krävs för miljön och jämställdheten. Att regera är mer än att förvalta. Att regera är att förändra, att möta utmaningar så att nya jobb växer fram, barn får en ärlig chans och framtidstro kan slå rot. Gör man inte det är man inte en regering, inte ens i statsvetenskaplig mening.

Samtidigt har det gått mer än ett år efter att alliansledarna möttes i Maramö för att grilla korv, och vi har fortfarande inte mottagit tydliga besked i en rad av dessa stora utmaningar. Därför är det idag upp till bevis för alliansen: vill man vara mer än passiva förvaltare?

Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom
Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Publicerad på Nyheter24.

Lämna en kommentar